“Музико е приятелят, който е седнал с децата на земята, който не се интересува от тяхното увреждане, защото всеки тон е цвят, звук и светлина.”


“Музико” е музикален инструмент, разработен за деца, с приоритет за деца с увреждания. Уникалната му архитектура следва нуждите на незрящи деца, а технологичните му решения трансформират звук в светлина специално за глухи деца. Проектиран е с цел да даде възможност на деца да свирят заедно и едновременно, използвайки наличните си сетива. Основната му идея е да не разделя децата по тип увреждане. Всички получават общ старт – една и съща позиция, употреба без допир и една и съща възможност да свирят на пиано, барабани или създават ритъм. Инфрачервени сензори засичат движенията на ръцете им, когато са поставени на съответното място и генерират едновременно звук и светлина. Незрящо дете може да чуе мелодията, която създава, а срещу него дете с увреден слух вижда визуалното изображение в цвят и светлина. Специално създаден за целта светлинен метроном помага на децата, които използват различни сетива, свирейки едновременно, да се ориентират в процеса. За да могат да свирят заедно, Музико създава нов иновативен подход за употреба, поставяйки познатите им до сега методи за опознаване на света на втори план – при слепите допир, при глухите вибрация и създава среда, която работи за тях, абсолютно съобразена с размера и позицията на тялото им, скоростта на движение на ръката и умението за ориентация в тъмно или тихо пространство. 

Инфрачервени сензори засичат движенията на ръцете и генерират едновременно звук и светлина.


“Музико превръща децата в магьосници, защото свириш без допир и защото пространството работи за тях. Той създава светлина и цвят от звук и ритъм и звук и ритъм от светлина и цвят”


Идеята се ражда преди две години и първият прототип всъщност е просто иновативен музикален инструмент. Представяйки го на уъркшопи с деца (някои от тях с увреждания), част от друга изложба наречена “Изкуство с увреждания” и адаптирана на Брайл, се оказва, че Музико може да бъде използван от всички. Следва дълъг период на подобрения на елементите, които могат да улеснят използването му от деца с увреждания, тестове със затворени очи или в абсолютна тишина, както и избор на олекотени, безопасни и удобни материали за изработка. Основен преоритет става идеята как Музико да прескочи забавната част и да служи за обучение. Днес, той е музикален инструмент, който би помогнал на дете с увреждане по забавен и атрактивен начин да направи първата крачка към музиката, да пробва без никакви усилия и знания какво е да свириш на пиано или барабани, какво е ритъма и как се създава мелодия. За много деца той може да остане инструмента, на който те създават музика. За други ще е първото стъпало към професионални успехи. За трети ще е начина да виждат ритъма или да разпознават тоновете в цвят. 

По кутията са разположени бутони, които променят функциите му, както и такива, които служат на незрящи деца да маркират сами за себе си на кой инструмент са.
Изцяло адаптирана на Брайл.